Sunday, August 16, 2009

Misi United bermula


FERGUSON berazam membimbing skuad kendaliannya menjuarai Liga Perdana England bagi musim keempat berturut-turut.

Manchester United sudah bersedia memulakan misi memburu trofi Liga Perdana England bagi musim keempat berturut-turut.

Malam ini, skuad kendalian Alex Ferguson itu akan membuka tirai liga dengan menentang Birmingham City di Old Trafford.

Pastinya, Ferguson tidak mahu anak buahnya membuka kempen liga dengan langkah kiri selepas mereka dikecewakan oleh Chelsea pada aksi Perisai Komuniti minggu lalu yang menyaksikan The Reds Devils tewas 1-4 menerusi penentuan sepakan penalti.

Bagaimanapun, Ferguson tidak dapat mempertaruhkan barisan terbaiknya malam ini ekoran kece- deraan yang menimpa Edwin van der Sar, Owen Hargreaves serta Nemanja Vidic.

Mujur, pemain sayap Portugal, Nani dilaporkan sudah pulih dari- pada kecederaan dan dijangka dapat beraksi malam ini.

Selain itu, Ferguson juga boleh menarik nafas lega kerana tonggak pertahanannya, Rio Ferdinand serta Johnny Evans turut bebas dari- pada masalah kecederaan.

Sebelum ini, Ferdinand dilaporkan mengalami kecederaan di bahagian belakang manakala Evans berdepan dengan masalah buku lali.

“Saya gembira kerana beberapa pemain utama kami dapat diturun- kan selepas kecederaan yang menimpa Edwin, Nemanja serta Owen.

“Masalah kecederaan ini tidak dapat dielakkan kerana ia akan berterusan sehingga akhir musim.

“Saya cuma berharap pemain bebas daripada masalah kecederaan berpanjangan kerana jika tidak, ia pasti bakal mengundang masalah buat kami untuk mempertahankan kejuaraan,” kata Ferguson.

Sekalipun menganggap cabaran musim ini lebih mencabar, Ferguson tetap optimis skuad kendaliannya mampu merealisasikan impian mereka bergelar juara liga.

“Memenangi empat kejuaraan (berturut-turut) merupakan sesuatu yang kami mahu lakukan dan jika berjaya ia suatu pencapaian terhebat.

“Namun, percubaan menjulang kejuaraan buat kali keempat berturut-turut menjadi satu cabaran yang hebat buat kami,” jelas Ferguson.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails